Archiv: MFK Karviná

Fotbalisté Teplic měli v zápase s Olomoucí kopat penaltu

Fotbalisté Teplic měli v sobotním zápase 21. kola první ligy s Olomoucí (1:3) kopat penaltu. Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR při souboji Václava Jemelky s domácím Jakubem Marešem udělal chybu hlavní sudí Zbyněk Proske ve spolupráci s asistentem Radimem Dreslerem.

Proske v Teplicích ve 22. minutě za stavu 0:1 neodpískal Jemelkovo podražení Mareše na hraně pokutového území. Hosté do konce prvního poločasu přidali další dvě branky a prakticky utkání rozhodli. Podle komise předcházelo chybě špatné postavení rozhodčího, který měl být inkriminované situaci blíž. Na zápase nebyl přítomen videorozhodčí, takže nemohl přehmat sudích na hřišti opravit.

V pondělní dohrávce Jablonec - Příbram (4:0) asistent Jiří Moláček chyboval ve 14. minutě, když nesprávně signalizoval ofsajd domácího Jana Sýkory, jenž postupoval sám na branku. V 72. minutě hlavní rozhodčí Ondřej Berka správně neuznal gól Příbrami kvůli ruce Radka Voltra. Podle komise byla v pořádku i penalta pro Jablonec v nastavení, které předcházel faul Mihaila Cmiljanoviče na Libora Holíka.

Pochváleni byli i sudí za výkon v nedělním vršovickém derby mezi Bohemians 1905 a Slavií (1:0). Hlavní rozhodčí Pavel Rejžek vyhodnotil dobře například situaci v 82. minutě, kdy neodpískal ruku hostujícího gólmana Ondřeje Koláře mimo pokutového území. "Přestože došlo v případě brankáře hostujícího týmu k dotyku ruky s míčem, nejednalo se v tomto případě o porušení pravidel," vysvětlila komise.

V dalším nedělním ligovém duelu Opava - Plzeň (0:3) zase učinil správné rozhodnutí sudí Emanuel Marek, když v 85. minutě domácímu Bojanu Dordičovi udělil žlutou kartu za nafilmovaný pád v šestnáctce.

Chybou podle komise nebyla ani uznaná první branka Karviné v sobotním utkání proti Zlínu (2:0). Při gólové střele Vojtěcha Smrže z 29. minuty několik domácích hráčů stálo v ofsajdu. Asistent Jiří Kříž pak řešil s hlavním rozhodčím Pavlem Fraňkem, zda neovlivňovali brankáře hostů Mateje Rakovana, ale nakonec gól platil. Komise tento verdikt akceptovala i "s přihlédnutím k ne zcela průkazným opakovaným záběrům zmíněné situace".

Zdroj: ČTK

Gól Liberce do sítě Karviné neměl platit

Fotbalisté Karviné byli v sobotu v posledním podzimním kole první ligy v Liberci poškozeni. Podle komise rozhodčích neměl kvůli ofsajdu platit v 70. minutě gól domácího Kamsa Mary, kterým zvýšil na 2:0. Chyby se dopustil asistent sudího Petr Kotalík. Slezané nakonec na severu Čech prohráli 0:3.

Po centru Romana Potočného z přímého kopu se hosté v 70. minutě pokusili vystavit domácí do ofsajdu, ale asistent Kotalík nechal hru chybně pokračovat. Sami před gólmanem Karviné se ocitli čtyři liberečtí hráči a po přihrávce od Matěje Chaluše poslal míč do prázdné branky Mara. Na zápase nebyl videorozhodčí, takže nemohl přehmat sudích opravit.

Proti takto uznanému gólu se ohradil na pozápasové tiskové konferenci i karvinský trenér Juraj Jarábek. "Druhý gól, to je taková silvestrovská show, nemělo by se to na takové úrovni stávat. Každý udělá chybu, i já, ale tohle byl jasný ofsajd, čtyři lidi v ofsajdu. My jsme to trénovali, signál, nevím, zda rozhodčí koukal na Večerníček, ale prostě to nezvládl. Prohrávali jsme 0:2 a to nás položilo," řekl kouč.

V dalších zápasech 20. ligového kola komise rozhodčích žádné fatální chyby neshledala.