1212 minut. Van der Sar může zlomit i evropský rekord

Ivo Pospíšil, ip
9. 2. 2009 13:15
Nizozemský brankář překonal rekord Chrise Woodse
Edwin van der Sar je v současné době neprůstřelný
Edwin van der Sar je v současné době neprůstřelný | Foto: Reuters

Londýn - Fotbalisté Manchesteru United se v neděli zase o něco přiblížili k obhajobě titulu, když v napínavém utkání zdolali West Ham United nejtěsnějším možným rozdílem 1:0.

Po zápase byli právem velebeni zejména dva jejich hráči: Ryan Giggs a brankář Edwin van der Sar.

Zatímco zkušený waleský záložník rozhodl o vítězství brankou z dvaašedesáté minuty, vytáhlý gólman se už zapsal o něco výše než jen do statistik samotného zápasu. Svým dalším čistým kontem totiž stanovil nový britský rekord v neprůstřelnosti.

Toto prvenství před ním držel Chris Woods, jenž v sezoně 1986/87 působil ve skotském Glasgow Rangers. Jeho čisté konto se tehdy protáhlo na 1196 minut v řadě.

Čtěte také: Zloba a pískot na Chelsea. Scolari aby se začal bát

Van der Sar je však už nepokořen 1212 minut a tato jeho série může ještě pokračovat. 

Nizozemský brankář dosud nebyl v tomto kalendářním roce překonán. Naposledy ho v lize prostřelil 8. listopadu v souboji s Arsenalem Samir Nasri.

Ani v neděli však osmatřicetiletý gólman neměl v Upton Parku kdovíjak lehkou práci. Jeho kvality prověřili v utkání několikrát Lucas Nelil či Carlton Cole. Neuspěli.

"Je to výsledkem tvrdé práce každého z nás. Měl jsem dnes několik zákroků, ale i obránci byli skvělí. To, jak brání, jak odkopávají balony, to je týmový výsledek," uvedl na oficiálních stránkách United nový rekordman.

Výhra 1:0? Letos podeváté

"Je to ale fantastické a já jsem šťastný, že jsem toho dosáhl. Co je však daleko podstatnější jsou ale výhry. Bylo to velmi důležité zvítězit, zejména i proto, že uspěl Liverpool."

"Hrát s West Hamem na jejich hřišti je už několik let velmi těžké, takže jsme rádi, že odtud vezeme body a já čisté konto. Nejdůležitější věcí je však, že jsme se udrželi stále na čele a snad tam i zůstaneme," dodal.

Přečtěte si také: Manchester se vrátil do čela. Chelsea je už čtvrtá

Není žádnou novinkou, že United se o kvality svého gólmana v této sezoně hodně opírají. V letošní ligové sezoně vyhráli výsledkem 1:0 už podeváté.

Van der Sar tak nyní může atakovat absolutní rekord všech velkých evropských lig. Ten zatím drží nový kouč Atletica Madrid Abel Resino a do jeho překonání zbývá Nizozemci ještě 82 minut.

Manchester United čeká 15. února zápas FA Cupu na půdě Derby County a v lize se představí o tři dny později, kdy hostí Fulham.

Dokáže van der Sar zbořit další rekord?

 

Právě se děje

Další zprávy