Zlín - Pivní břicho nemá ani náhodou, v novém byznysu se přitom pohybuje se stejným elánem, jako kdysi v brankovišti Vsetína, hokejové reprezentace, nebo Los Angeles.
Rozdíl je v tom, že bývalého brankáře Romana Čechmánka teď nepotkáte mezi hokejovými mantinely, ale v jeho zbrusu novém minipivovaru, který v srpnu společně s restaurací i letní zahrádkou otevřel ve Zlíně.
„Lidé se mě na to sice často ptají, ale hokej je pro mě už uzavřená kapitola. I kdyby přišla nabídka z nějakého klubu, kvůli pivovaru bych ji odmítl. Beru to tak, že mi začal nový život,“ říká Aktuálně.cz Čechmánek.
I proto v jeho pivnici slavnou kariéru, orámovanou pěti extraligovými tituly, zlatem z Nagana i třemi tituly mistra světa, vůbec nic nepřipomíná. I když to tak původně plánoval. V symbolu pivovaru je ale nakonec lev, po kterém se jmenují i všechna piva na nápojovém lístku.
„Lev je národním symbolem a my jsme hrdi na to, že jsme Češi, že máme vlastní pivo. Lev je symbol národní hrdosti a pivo národním nápojem,“ říká Čechmánek a na čepu nabízí čtyři druhy piv: Bronzového lva – světlou výčepní desítku, jedenáctku stříbrného a dvanáctku zlatého.
K tomu vždy jeden speciál navíc: teď v zimě točí tmavou třináctku. „Moc jsem tomu ze začátku nevěřil, ale teď v zimě mají lidé o silnější piva zájem,“ říká.
Zkuste klidně všechna piva
Když mu chuť piva pochválíte, „Čeman“ se jen usměje a zdůrazní, že můžete zkusit klidně všechna najednou, hlava vás ráno bolet nebude.
„Šest, sedm kousků úplně v pohodě,“ směje se Čechmánek. A když budete mít štěstí a bude frmol, možná vám orosené pivo ke stolu donese přímo i sám úspěšný gólman.
"Na zahrádce jsem v létě, když bylo plno, pingloval. Teď už se ale věnuju spíše manažerské práci, je to jedna schůzka za druhou," říká dvaačtyřicetiletá brankářská legenda, která si na konci kariéry splnila sen a dala se po dvou letech příprav na vaření vlastního piva.
V hospodě je Čechmánek každý den už brzy ráno jako první a večer jí často také sám zavírá. Baví se se zaměstnanci, zdraví své hosty, ochutnává, jestli se pivo povedlo.
„Zatím ho ale sám nevařím, mám tady na to sládka. To by bylo ze začátku moc troufalé. I když naší recepturu znám, nezasahuji do toho, protože ještě nejsem tak dobrý, abych pivo dokázal uvařit jako on. Má víc zkušeností. Třeba časem názor změním, teď tady na mě ale zbyla manažerská práce, dohlížím na to, abychom si udrželi jak kvalitu piva, tak kvalitu kuchyně i obsluhy.“
Zajímavostí přitom je, že hospodu má ve Zlíně i Horst Valášek. Trenér, který se Vsetínem postoupil do extraligy a hned další rok ji i s Čechmánkem v sestavě vyhrál. Čechmánek si ale jako jediný ve Zlíně vaří pivo vlastní, od konkurence se liší, a proto je teď ve městě tak populární.
Kdysi Čechmánek vlastnil i vinotéku na Václavském náměstí v Praze, ještě na jaře trénoval ve druhé lize Hodonín, kde svou hvězdnou kariéru nastartoval. Jenže teď už na nic z toho nemá čas, věnuje se pouze Pivovaru Čechmánek, jak se jeho nová pivnice blízko centra Zlína přesně jmenuje.
S hokejem ho spojuje pouze jedna věc: Čechmánek je hráčský agent, který má pod sebou tři brankáře včetně Jakuba Sedláčka. Když v létě hospodu zrovna otevíral, podařilo se mu současně talentovanému gólmanovi vyjednat smlouvu v Kontinentální lize.
Lidi chodí ze zvědavosti
Teď v sezoně ale Čechmánek myslí jen na pivo. I díky jménu olympijského vítěze z Nagana se totiž v jeho hospodě netrhnou dveře. „Jméno mi pomáhá. Lidi zajímá a chtějí vidět, co dělá sportovec po skončení kariéry. Minimálně ze zvědavosti tady jdou a pivo ochutnají. Hlavně na konci týdne máme večer vždy plno. Tahle práce mě baví.“
Velký projekt je přitom pořád na začátku. Restauraci Čechmánek otevřel teprve v létě, až na začátku tohoto týdne v ní začal také vařit, už teď je ale jeho pivnice ve městě populární. Až bude všechno šlapat úplně na sto procent, chtěl by Čechmánek se svým pivem vyrazit i mimo ní. Možná už z kraje příštího roku.
„Naše kapacita není malá. Kromě nás budeme schopni zásobovat i několik dalších hospod. Už na jaře počítám s tím, že budeme pivem plnit sudy – máme třicetilitrové a padesátilitrové,“ říká Čechmánek.
„Mám svou tajnou představu, kam bych se chtěl s prodejem dostat. Ale nechám si ji jen pro sebe. Teď mi na tom nezáleží, prioritou je teď, abychom měli příjemný personál, dodržovali správné postupy a vařili pivo, které bude lidem chutnat.“
„Už máme nějaké nabídky a já počítám s tím, že naše pivo bude i v jiných hospodách třeba mimo Zlín. Je to všechno v jednáních, minulý týden jsme se prezentovali na největším gastronomickém festivalu ve Velkých Karlovicích a byl tam o naše pivo velký zájem, doufám, že to takhle bude pokračovat.“
26. října přiveze Čechmánek své pivo i do Prahy na jiný gastronomický festival na Václavském náměstí. Na podobných akcích se bude po celé republice prezentovat i příští rok. „Letní pivní akce už končí, takže přivezeme naše pivo ještě teď do Prahy a budeme se přes zimu chystat na příští rok.“