Můžu nakrmit celé Srbsko, prohlásil Djokovič. Otevírá restauraci, kde chudí nemusí platit

Aleš Vávra Aleš Vávra
10. 10. 2017 13:01
Srbský multimilionář chce šlechetným činem oplatit laskavost těm, kteří ho během tenisové kariéry podporují.
Novak Djokovič.
Novak Djokovič. | Foto: Reuters

Praha - Tenisovou sezonu předčasně ukončil kvůli zranění již po Wimbledonu, a tak má dostatek času nejen na rozrůstající se rodinu, ale také na své četné koníčky.

Jednou z oblíbených kratochvílí Novaka Djokoviče je přitom pohostinství. Na začátku října otevřel srbský šampion svou už třetí restauraci.

Tentokrát však s výrazně charitativním konceptem. V novém podniku se totiž nají všechny vrstvy obyvatelstva. Chudí dostanou jídlo zcela zdarma. O novém Djokovičově projektu informoval anglický deník The Mirror. 

"Peníze pro mě nejsou problém. Vydělal jsem tolik, že můžu nakrmit celé Srbsko. Myslím, že si to ti lidé zaslouží za podporu, kterou mi neustále projevují," prohlásil dvanáctinásobný grandslamový vítěz.

Zatím ale nijak nespecifikoval, jak vlastně návštěvníci nového podniku prokáží, že právě oni jsou ti potřební, o kterých Djokovič mluví, a jak vlastně bude neobvyklý byznysplán v praxi fungovat.

Jídlo je nicméně pro třicetiletého tenistu celoživotní vášní. V roce 2009 zhmotnil svou dlouholetou touhu, když v Bělehradu, v těsné blízkosti místní arény, otevřel restauraci lapidárně pojmenovanou "Novak".

V loňském roce pak uvedl do provozu veganskou restauraci "Eqvita" v Monte Carlu, kde má kvůli výhodným daňovým podmínkám - stejně jako spousta dalších tenisových hvězd - trvalé bydliště. Na slavnostní otevření tehdy pozval řadu kolegů z branže, mimo jiné i Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.

"Vždycky jsem měl v sobě lásku k jídlu. Už kvůli mé rodině," vysvětlil tehdy Djokovič s tím, že když byl dítě, jeho rodiče provozovali pizzerii. "Ale jako profesionální sportovec se tahle vášeň stala něčím ještě důležitějším. Jde o energii, která předurčuje způsob, jakým hraji, jak regeneruji a jak pozorný jsem na kurtu," zmínil se Srb o tom, co pro něj výživa znamená.

"Za velkou část svého úspěchu může má dieta," dodal. Djokovič dlouhá léta drží bezlepkovou dietu, striktně se vyhýbá alkoholu či cukru a součástí jeho denního jídelníčku jsou například mořské řasy, avokádo, manukový med nebo teplá voda.

"Jídlo je pro mě základ. Ze všech věcí, které mě v životě utvářely, mě jídlo změnilo nejvíc. A chci to sdílet se světem," podotkl hráč, který během kariéry vydělal na prize money kolem 109 milionů dolarů. Další desítky milionů pak Djokovičovi přinesly lukrativní smlouvy se sponzory.

 

Právě se děje

Další zprávy