Štěpánek a spol. mají v Astaně preventivně pít slivovici

Sport ČTK Sport, ČTK
3. 4. 2013 15:08
Speciální kuchař českého daviscupového týmu v Astaně raději sám vaří, aby se Češi vyhnuli střevním problémům.
Radek Štěpánek.
Radek Štěpánek. | Foto: CPA Erben

Astana - Pršut, mozzarella či polévky patří k oblíbeným pokrmům českých tenistů před čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu. Na přání týmu okolo Radka Štěpánka je připravuje Tomáš Černý, šéfkuchař restaurace La Finestra, který dorazil s výpravou do Astany.

Z národních týmů využívali vlastního kuchaře v minulosti třeba hokejisté na mistrovství světa v Petrohradu 2000, nebo fotbalisté na světovém šampionátu v Německu v roce 2006. Tenisté přibrali kuchaře poprvé proto, že slyšeli od Švýcarů a Rakušanů, že měli v Astaně střevní problémy a možná i proto s Kazachy prohráli.

Strava ve střední Asii je specifická a evropskému žaludku nemusí svědčit. U sportovců zvláště. "Tady jedí jiné druhy masa, skopové a jehněčí, mají jiné úpravy jídla, jiné koření, což v kombinaci s nadmírou oleje dělá v žaludku neplechu," řekl Černý. Jako prevenci doporučil tenistům do jídla chilli a slivovici. "Chilli je perfektní dezinfekce a malý panáček nikoho nezabije," konstatoval kuchař.

Tenisté nesmí pít nebalenou vodu

Zvláště tenisty varoval před pitím nebalené vody. "Mají zákaz a dodržují ho. Poslouchají a dokonce se ptají, jestli mají vypláchnout skleničku."

Tenisté chodí na večeře do rezidentce velvyslance, nebo jim Černý připravuje sendviče a vozí je na poledne do haly. "Vaří úplně skvěle," pochvaluje si Lukáš Rosol, který se k týmu připojil jako poslední. "Máme, na co si vzpomeneme, ale samozřejmě to musíme držet ve zdravých mezích," uvedl Jan Hájek.

Černý si z Prahy přivezl vedle olejů a třeba pršutu i vlastní kuchařské oblečení a nože. "Většinou si lidé myslí, že mají ostrý nůž, ale pak vytáhnu svoje a ty jsou trošku ostřejší," smál se kuchař se zkušenostmi z hotelu Ambassador a restaurace Allegro hotelu Four Seasons, která dostala michelinskou hvězdu.

Svíčková není v Astaně k sehnání

Dnes tenistům připravil sendviče z celozrnného chleba, polévku či celestýnské nudle a k večeři kuře na paprice. "Vedle pršutu a mozzarelly je hitem všechno maso, co se dá ogrilovat. Dostupnost surovin je tady menší. Chtěl jsem koupit svíčkovou, ale nedala se sehnat. Prý jsme měli smůlu, ale zatím se neobjevila," řekl Černý.

Nad nabídkou vařit tenistům dlouho nepřemýšlel. Rozhodl se během minuty a vyjednal si v práci volno. I proto, že je tenisovým nadšencem. "Hraju docela aktivně a jezdím se na tenis i dívat," řekl Černý. Proto se pohyboval i při trénincích u kurtu, podávával míče a doufal, že si třeba chvilku taky pinkne. "Snažím se tam vpídit, ale stačí mi dvě tři výměny přes síť a zase se půjdu uklidit," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy