Lyžařské MS ztratí tradiční grilování. Kvůli astmatikům

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
27. 11. 2010 10:20
K Holmenkollenu patří kempování už více než 100 let
Start závodu na 30 km volně žen.
Start závodu na 30 km volně žen. | Foto: ČTK/AP

Praha - Představte si, že jdete v České republice na fotbal nebo hokej a nemůžete si koupit svou oblíbenou klobásku a pivo.

Tak o podobně typický kolorit přijdou norští fanoušci při mistrovství světa v klasickém lyžování, které se uskuteční příští rok v Norsku.

Organizátoři tohoto sportovního svátku se rozhodli v závodním komplexu Holmenkollen zakázat tadiční grilování klobás na otevřených ohništích.

Čtěte také:
Bauerovi a spol. se v Kuusamu nedařilo, vládli Norové
Štafeta bez Bauera neuspěla. Doběhla až dvanáctá

Vycházejí tak vstříc lyžařům trpícím astmatem, kteří si stěžovali, že jsou tratě zadýmené. Přitom šlo právě o domácí závodníky, kteří budou na podporu svých příznivců spoléhat nejvíce. "Trápí mě astma a ten kouř byl k nevydržení. Chvílemi jsem se tak dusil, že jsem chtěl odstoupit ze závodu," vzpomínal na podnik z minulé sezony Martin Johnsrud Sundby.

"Víme, že ohýnky a opékání na Holmenkollenu jsou součástí tradice, ale opravdu nám to škodí. Je to pro naše dobrou, tentokrát půjde o medaile," prosí fanoušky o dodržení zákazu zlatý medailista z vancouverské štafety Oeystein Pettersen.

Lyžařské závody jsou v Norsku, a zvláště na Holmenkollenu, velkou událostí. Sjíždějí se na ně tisíce rodin, které okolo tratí stanují a grilují. Na přelomu února a března příštího roku bude tato více než stoletá tradice poprvé přerušena.

 

Právě se děje

Další zprávy