Gól Jordána měl platit, shodují se Češi i bývalý sudí Minář

Adam Sušovský Adam Sušovský
16. 5. 2015 18:35
Bývalý mezinárodní rozhodčí Milan Minář Aktuálně.cz řekl, že rozhodčí v semifinále pochybili, protože Petr Koukal v brankovišti nestál. Gól na 1:2 prý měl platit.
Gól neplatí! Rozhodčí sebrali Čechům kontaktní branku na 1:2, podle bývalého sudího Milana Mináře chybně.
Gól neplatí! Rozhodčí sebrali Čechům kontaktní branku na 1:2, podle bývalého sudího Milana Mináře chybně. | Foto: Reuters

Praha - Tahle sporná situace možná stála české hokejisty zápas s Kanadou. Rozhodčí jim totiž neuznali kontaktní gól na 1:2 kvůli údajnému postavení Petra Koukala na brankovišti. Podle bývalého mezinárodního rozhodčího Milana Mináře velmi necitlivě. 

Rozhodčí Minář Aktuálně.cz řekl, že branka měla platit, protože Koukal nijak brankáři v zákroku nezabránil a navíc v brankovišti ani nestál. Češi se tak nejspíš zlobí právem.

Koukal ve druhé třetině projel kolem gólmana Smitha a zaclonil mu výhled při střele Michala Jordána, ta pak doplachtila až k tyči. I když Koukal do brankoviště zajel pouze jednou nohou a mezi ním a brankářem byl metr prostoru, takže k žádnému kontaktu ani nemohlo dojít, rozhodčí rezolutně rozpažil a zdálo se, že si je svým výrokem jistý. 

Milan Minář, který v minulosti také odpískal několik světových šampionátů, takovému výroku nerozumí. "Přestože tam Koukal projel nohou, neomezil ho v chytání a ani netečoval ten puk, což by byla jediná možnost, proč by gól neplatil," říká Minář. 

Koukal tam nestál, jen brankovištěm projel

A co říkají oficiální pravidla? Jestliže je útočící hráč v brankovišti v okamžiku, kdy puk přechází brankovou čáru a ŽÁDNÝM ZPŮSOBEM neovlivní schopnost brankáře zakročit, gól se uzná, tvrdí regule číslo 471.

Koukal v brankovišti části těla byl, o tom není pochyb, nicméně gólmana nijak neomezil. Snad jen tím, že přes něj Smith nemohl na střelu Jordána vidět. "Já jsem uskakoval, když Jordán střílel. Viděl jsem to pak na kostce, měl jsem tam pět cenťáků nohu. Gólman byl zalezlý, ani jsem se ho nedotkl," prohlásil po zápase sám hráč (rozhovor čtěte zde). 

Také Minář si myslí, že ani tohle v tomto případě nemohl být důvod, proč gól neuznat.  "Koukal totiž v brankovišti nestál, on jim jenom projel, udělal otočku. Byl to zlomek vteřiny, navíc byl gólman zalezlý v bráně a neměl tendenci proti střele ani vyjet. Takže ani tady mu Koukal nijak nebránil v pohybu. A že by mu bránil ve výhledu? To by v tom brankovišti musel stát," říká Minář.

Sám gólman Mike Smith poté novinářů neřekl, že by mu Koukal nějak bránil v zákroku.  "Rozhodčí se tak rozhodl, bylo to určitě těsné, ale já se celou dobu soustředil víc na puk, než na toho hráče. Neviděl jsem ani opakovačku, takže těžko říct. Jak říkám, rozhodčí se tak rozhodl, měli jsme trochu štěstí a nakonec důležitá výhra," prohlásil gólman (více čtěte zde). 

Jágr: V hokeji musíš do brány

To Češi se po zápase zlobili. Střelec Petr Koukal dokonce řekl, že rozhodčí lže. O přestávce totiž prý kapitánovi českého týmu Jakubu Voráčkovi sudí tvrdili, že situaci pískali ještě předtím, než puk přešel brankovou čáru. "Ale já slyšel pískání až, když jsem se začal radovat," prohlásil Koukal.

K situaci se poté vyjádřil i Jaromír Jágr, kterého také necitlivá situace namíchla. Jágr se svými slovy obul zejména do pravidel evropského hokeje: "Já tady ty pravidla neznám, ale v NHL by to platilo. Pamatuju si, že tohle pravidlo bylo v Americe před patnácti lety, kdy ses nemohl do brankoviště vůbec dostat. Pak ale pochopili, že když chtějí zvýšit góly a udělat hokej víc atraktivní, musejí to pustit," říkal Jágr 

"Hokej je takový, že musíš jít do brány, znepříjemnit to tomu gólmanovi. Pokud se ho dotkneš, nebo ho podrazíš, to je samozřejmě úplně jiná situace. Pokud máš ale dva centimetry v brankovišti nohu.... Tak asi budou muset zmenšit to brankoviště, vždyť je velké jak malé vápno ve fotbale," prohlásil ironicky Jágr.

Minář souhlasí: V NHL by se to neřešilo

S jeho slovy Minář naprosto souhlasí. "V NHL by se nad takovou situaci nikdo nepozastavil, tam padají branky, že hráči v brankovišti stojí přímo na gólmanovi. Netvrdím, že je to dobře, ale v téhle situaci, a to se na to nedívám jako fanoušek, prostě gól měl platit," tvrdí Minář. 

Rozvášněné diskuze o sporném gólu při postavení útočícího hráče na brankovišti, začínají být na světovém šampionátu velkým problémem. Emoce totiž vzplály kvůli podobnému momentu už loni, když český rozhodčí Antonín Jeřábek v zápase Bělorusko - Lotyšsko Lotyšům v podobné situaci neuznal gól na 2:2 při power-play, což je nakonec stálo postup ze skupiny.

"Bez urážky k Bělorusku, ale myslím si, že si měl alespoň zavolat na video. Asi spěchal po zápase do baru. Myslím si, že tady po něm pravděpodobně pojmenují ulici," vztekal se tehdy kouč Lotyšů Ted Nolan na Jeřábka.

"Jenže tehdy ten hráč gólmanovi opravdu vadil v zákroku, to jsem stál za výrokem Tondy Jeřábka. Teď Koukal nikomu nevadil," má Minář jasno o tom, že dnes sudí chybovali. 

Češi možná i kvůli tomu nakonec nedokázali zápas s Kanadou zvrátit, prohráli 0:2 a v neděli budou hrát jen zápas o bronz. 

 

Právě se děje

před 39 minutami

Hokejista Edmontonu je kvůli krvácení do mozku v kómatu

Hokejista Edmontonu Colby Cave skončil kvůli krvácení do mozku na jednotce intenzivní péče. Lékaři v nemocnici v Torontu museli pětadvacetiletého útočníka uvést do umělého spánku. Informovali o tom zástupci klubu na sociálních sítích.

Před přerušením sezony odehrál Cave v NHL jedenáct zápasů za Oilers, na farmě v AHL nastoupil ke 44 duelům. Celkem má v NHL v dresu Bostonu, který ho v roce 2015 angažoval jako nedraftovaného hráče, a Edmontonu na kontě 67 utkání. Do statistik si zapsal devět bodů za čtyři góly a pět asistencí.

Zdroj: ČTK
Další zprávy