Kouč Sparty Žemlička debutoval výhrou. A musel se zklidnit

Podívejte se na fotogalerii ze zápasu 1. kola Sparta - Karlovy Vary
Ve velmi napínavou podívanou vygradovalo utkání prvního kola Tipsport extraligy mezi domácí Spartou a Karlovými Vary.
Zde brání karlovarského útočníka letní posila Sparty brankář Marek Schwarz a dlouholetá opora Petr Ton. Právě tito dva hráči se velmi zasloužili o konečné vítězství v nájezdech.
Petr Ton sice svůj nájezd neproměnil, ale předtím v 52. minutě vstřelil veledůležitý vyrovnávající gól po skvělé přihrávce zpoza branky od Michala Broše.
Karlovarský Michal Gulaši se po jednom z tvrdých ataků ocitl na ledě.
Foto: CPA - Eduard Erben
Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
15. 9. 2012 9:00
Sparťan Richard Žemlička zažil premiéru na extraligové lavičce v pozici hlavního trenéra.

Praha - Hokejová Sparta je pro Richarda Žemličku srdeční záležitostí. Dlouhá léta v jejim dresu válel, byl šéfem týmu i kabiny. Po ukončení kariéry se přesunul ke koučování.

Postupnými kroky od mládeže po dospělé se dostal až na lavičku áčka, kde ve svých 48 letech zažil coby hlavní lodivod extraligovou premiéru.

V utkání proti Karlovým Varům musel jeho celek dohánět jednogólové manko, nakonec Pražané zvítězili 2:1 po samostatných nájezdech.

Zažil jste extraligovou premiéru v roli hlavního kouče. Jaká byla?
"Musím říct, že jsme vyhráli se štěstím. První dvě třetiny jsme hráli úplně příšerně, vůbec jsme nehráli to, co jsme chtěli. Všude nám chyběl krok, nedohrávali jsme osobní souboje, nechodili jsme do brány. Vary nás velice překvapily. Hrály aktivně a po dvě třetiny byly lepší. V poslední třetině jsme se trochu zvedli. Vyplynuly z toho nějaké šance a gól, ale příště se musíme hodně zlepšit, protože takhle to hrát nejde."

Správně jste řekl, že v prvních dvou třetinách vaše mužstvo podalo špatný výkon. V té třetí se to už o poznání zlepšilo. Zvyšoval jste o přestávce před ní v kabině hlas?
"Myslím si, že zvýšený hlas by nepomohl, kluci se potřebovali spíš uklidnit. Do poslední části jsme nastoupili lépe, ale v těch dvou úvodních to bylo příšerné."

Byl jste před svým debutem v nové roli nervózní?
"Trošku samozřejmě ano. Občas jsem se v noci vzbudil, ale postupně jsem se dostal zas do klidu. Trenér nemůže být nervozní, prostě to musí zvládnout."

V dobách aktivní hráčské kariéry jste platil za velkého hecíře a bouřliváka. Na lavičce jako trenér naopak působíte mnohem klidněji, dokonce i v porovnání s jinými kolegy...
"Jiná možnost není. Protože když je trenér agresivní, tak mužstvo to vidí a znervózní taky."

V sobotu bude s nějvětší pravděpodobností potvrzena v NHL výluka a řada známých jmen se přestěhuje do extraligy. Jak to vypadá s případnými posilami na Spartě?
"Samozřejmě nějaké varianty máme, ale počkáme s nimi, až se výluka opravdu potvrdí, a poté se rozhodneme."

 

Právě se děje

před 17 minutami

Do roku 2027 by měla stoupnout spotřeba biopotravin na 4 procenta, navrhuje rezort zemědělství

Spotřeba biopotravin v ČR by měla do roku 2027 stoupnout na čtyři procenta celkové spotřeby potravin a nápojů. Plánuje to ministerstvo zemědělství v akčním plánu rozvoje ekologického zemědělství, který v pondělí projedná vláda. Podle posledního plánu se mělo tří procent dosáhnout již v roce 2016, což se však nepodařilo. Následně se mělo uvedené hodnoty podle plánu dosáhnout do roku 2020. Podle posledních údajů však činila spotřeba biopotravin předloni pouze 1,52 procenta celkové spotřeby potravin a nápojů.

Podle výkonné manažerky PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřiny Urbánkové je plán jako celek kvalitní, bohužel cíle spotřeby biopotravin jsou málo ambiciózní. Svaz podle ní navrhoval do plánu šestiprocentní spotřebu biopotravin v roce 2027, ministerstvo ale podle ní nevzalo tuto připomínku v potaz. V posledních třech letech rostla spotřeba biopotravin o několik desítek procent ročně, pokud bude tento trend pokračovat, bylo by správných právě šest procent v roce 2027, uvedla.

Zdroj: ČTK
Aktualizováno před 23 minutami

V Čestlicích u Prahy hořela v noci na neděli restaurace Mc Donald’s, škoda je asi 10 milionů korun

V Čestlicích u Prahy hořela v noci na neděli restaurace Mc Donald’s, podle předběžného odhadu je škoda deset milionů korun. Příčinou vzniku požáru je podle vyšetřovatele technická závada, řekl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Podle ředitelky komunikace řetězce Jitky Pajurkové vznikl požár v hlavním elektrickém rozvaděči v zázemí restaurace. Nikdo podle ní nebyl zraněn, restaurace byla už uzavřená.

Hasiči na místo vyjížděli kolem půlnoci. "Původně to bylo hlášené jako požár elektroinstalace v okolí pojistkové skříně," uvedl Gabriel. Oheň se rozšířil až na střešní konstrukci.

"Oprava bude trvat v řádu týdnů až měsíců, výše škody se teprve sčítají, ale může jít do několika milionů korun. Nejvíce byl poškozen vnitřek restaurace, tudíž vlastní provozovna," dodala mluvčí řetězce.

Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů z Prahy i Středočeského kraje včetně výškové techniky.

Zdroj: ČTK
Další zprávy