Na Holmenkollenu bude kempovat až 17 tisíc fanoušků

Tomáš  Kubánek Tomáš Kubánek
23. 2. 2011 15:16
Mistrovství světa v lyžování zažije norskou tradici
Rybářský prut s vlajkou a sobí paroží - nezbytné doplňky kostýmu norského fanouška.
Rybářský prut s vlajkou a sobí paroží - nezbytné doplňky kostýmu norského fanouška. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Začínající lyžařské mistrovství světa v Norsku je sportovním svátkem jako málokterý podnik.

Lyžování je totiž norským národním sportem, a tak okolí Osla znovu zavalí hordy nadšených fanoušků.

A co víc, tisíce jich areál v Holmenkollenu během dvou týdnů vůbec neopustí. Tradičních kempařů se letos očekává až 15 tisíc. Celková návštěva by pak mohla pokořit hranici 300 tisíc.

"Bude tu výjimečná atmosféra. Takovou nikde jinde nenajdete," těší se český bežec na lyžích Lukáš Bauer. Americká běžkyně Kikkan Randallová, vítězka sprintu v Drammenu, doplňuje: "Bude to úžasné, něco jako běžecký Super Bowl."

Čtěte také:
Lyžařské MS ztratí tradiční grilování. Kvůli astmatikům
Skokané se na MS chtějí probojovat do nejlepší desítky

Největší zájem budí běžkařské tratě. Stanování podél závodiště je tradice už více než sto let stará. Potkáte tu jak nadšence solitéry, tak celé rodiny. "Lidé tu přijíždějí i se svými rodinami. Několik nocí tu dokonce tráví celé třídy se svými učiteli," líčí Line Eskerudová, která je vedoucím projektu ´MS v přírodě´.

Tradiční kolorit provází závody v Oslu každý rok. "Loni jsme na Světovém poháru napočítali odhadem osm tisíc lidí. Na mistrovství světa předpokládáme nejméně dvojnásobek," tipuje Eskerudová.

První fanoušci se začali sjíždět už v pondělí, tedy dva dny před zahájením, aby zabrali ta nejlepší místa.

Závody, restaurace, muzea... Ale hlavně grilování

Letošní šampionát nabídne kromě sportovního například také hudební či gastronomické vyžití. Pro potřeby mistrovství slouží přes padesát speciálně označených restaurací, kde se nabízejí především pochoutky z ryb. Další možností je návštěva některého ze čtyřiceti nejrůznějších muzeí.

Po závodě se doplní vydaná energie čistým kuřecím vývarem z pánve nad ohněm.
Po závodě se doplní vydaná energie čistým kuřecím vývarem z pánve nad ohněm. | Foto: Ondřej Besperát

Nejvíce času ale oddaní fanoušci stejně stráví v kempu okolo tratí, kolem nichž se line nezaměnitelná vůně pečených párků a klobás. A to je vlastně jediným výraznějším problémem, který s sebou tato tradice přináší.

Na dým o ohnisk si stěžují někteří závodníci. "Trápí mě astma a ten kouř byl k nevydržení. Chvílemi jsem se tak dusil, že jsem chtěl odstoupit ze závodu," vzpomínal na podnik z minulé sezony Martin Johnsrud Sundby.

Pořadatelé proto grilování podél závodišť zakázali, ale vydrželo to jen pár dní. V Norsku totiž neexistuje zákon, který by rozdělávání ohně v otevřeném terénu zakazoval. "A tak alespoň na návštěvníky apelujeme, aby se opékání zdrželi během závodů," řekla mluvčí šampionátu Nina Horn Hynneová.

 

Právě se děje

Další zprávy