reklama
 
 

Další skandál na Tour. Bardet podivně unikl trestu. Nadržuje jury francouzskému jezdci?

14. 7. 2017
Letošní ročník Tour de France řeší další skandál, jury podle mnohých nadržuje domácímu jezdci. Roman Bardet nebyl v průběhu čtvrteční dvanácté etapy potrestán za občerstvení v zakázané zóně, i když proti němu svědčí záběry kamer, a zůstává ve hře o celkové vítězství ve slavném závodě. Když přitom na úplně stejném místě sáhli po láhvi podávané ze strany jiní dva cyklisté, dostali penalizaci dvacet vteřin.

Praha - Na letošní Tour ještě nebyl týden, aby nejslavnější cyklistický závod neprovázely kontroverze. Ta poslední přitom může mít fatalní dopad na výsledek závodu. Fanoušci řeší po rozporuplném vyloučení Petera Sagana další skandální rozhodnutí jury. 

V průběhu čtvrteční 12. etapy vyfasovali Rigoberto Urán a George Bennett dvaceti vteřinovou penalizaci za přijmutí občerstvení v zakázané zóně. Pravidla totiž zakazují jezdcům přijímat občerstvení na prvních padesáti a posledních dvaceti kilometrech závodu nebo etapy.

Když po láhvi s pitím podávané ze strany silnice ale sáhl Romain Bardet na úplně stejném místě jako oni přibližně šest kilometrů od cíle, rozhodčím to nevadilo. 

Že si Bardet láhev vzal a občerstvil se z ní přitom podle všeho dokazuje i záběr kamery. Jeho jediná vada je, že přes Fabia Aru nejde vidět, jak si domácí cyklista strká láhev přímo do úst.

Šéf stáje Cannondale-Drapac, v jejímž dresu závodí potrestaný Urán, ale zuří. A na jury útočil i prostřednictvím sociálních sítí. "Philippe Marien (šéf jury) nám řekl, že není prokazatelné, jestli Bardet z láhve pije nebo ne," nechápal manažer Jonathan Vaughters.

"Myslím si, že Marien udělal buď nekompetentní, nebo zaujaté rozhodnutí. Mění si pravidla za pochodu, je to kompletně špatné rozhodování. Jestli chtějí být fér, tak ať jsou," zlobí se Vaughters.

Sám Bardet měl na tiskové konferenci rezolutně odmítnout, že by se z láhve napil. Francouzský jezdec tak i díky dalšímu podivnému rozhodnutí jury zůstává ve hře o žlutý trikot. I díky nezapočítání očekávaného trestu ztrácí na vedoucího Fabiana Aru dál jen 25 vteřin a v celkové klasifikaci mu zatím patří třetí místo. 

Jury už v průběhu prvního týdne ze závodu vyloučila Slováka Petera Sagana. Zatímco v jeho případě stačila domněnka a nikoliv přímý důkaz, že Marka Cavendishe v cíli etapy sundal loktem k zemi, Bardeta jury potrestat kvůli nedostatečnému důkazu odmítli.

autor: asus | 14. 7. 2017

Související

    reklama
    reklama
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama