Sparta po zářezu: Byla to skandální neznalost pravidel!

Rozhodčí ve šlágru 19. kola hokejové extraligy mezi Třincem a Spartou chybovali při samostatných nájezdech.
Nájezd sparťana Buchteleho na třineckého Hrubého
Nájezd sparťana Buchteleho na třineckého Hrubého | Foto: Repro ČT

Praha - Hokejisté Sparty padli v 19. kole hokejové extraligy na ledě Třince 2:3 po samostatných nájezdech a přišli o svojí sérii sedmi výher v řadě. Ovšem nemuselo tomu tak být. Hlavní rozhodčí totiž ve čtvrté sérii chybovali při nájezdů sparťana Buchteleho.

Co se stalo? Hostující útočník se podruhé rozjel na domácího gólmana Hrubce, podruhé jej vymíchal a poslal kotouč o tyčku do branky. Gól, oslava na sparťanské střídačce. Jenže brankář Třince vykopl při zákroku betonem brankovou konstrukci ze své pozice. Hlavní sudí ukázali, že budou telefonovat videorozhodčímu.

Rozhodčí vůbec neměl volat na pomoc video

A právě zde udělali už první a zásadní chybu! Pravidlo 509 z Knihy příkladů k pravidlům ledního hokeje 2010-2014 totiž říká: "Když je v průběhu trestného střílení nebo samostatných nájezdů k určení výsledků utkání branková konstrukce posunuta následkem natažení nohy brankáře zastavujícího puk chráničem, gól se uzná a situaci nelze přezkoumávat."

Rozhodčí Hradil s Hrubým tak měli gól jednoznačně uznat. Ostatně na tento dodatek si vzpomněl zjevně i Hrubý, který Hradilovi ještě před telefonátem na video řekl: "Rendo, já bych to vůbec nezkoumal. Vykoplá brána, jasnej gól. Bez videa."

Jenže jeho parťák chtěl dál pomoc videa. "Rendo, vezmem to na sebe, pojď dát gól. Ten gólman šel bruslí a betonem do tyče, to je podle mě vykoplá brána a to je podle mě gól," naléhal Hrubý na Hradila dál. Ten byl ale neoblomný.

Sudí Hradil si stál za svým! A chyboval

Výsledek? Videorozhodčí gól doporučil neuznat, Buchtele ani nemohl jet opravný nájezd a hned po něm domácí Polanský překonal Pöpperleho a rozhodl o bodu navíc pro Oceláře.

"Prohra po nájezdech je smolná, ale je to prohra i tak. Abych pravdu řekl, tak ty pravidla neznám, ale myslím si, že když to vyrazí gólman, buď by se mělo jet znova, nebo by měl být technický gól," řekl pro Českou televizi hostující Piskáček.

A podobně mluvil i kouč Sparty Jandač na tiskové konferenci: "Nájezdy nehodnotím, ale pravidlo o posunutí branky by určitě stálo za nějakou diskuzi. Vím, že to vychází z mezinárodních pravidel, ale mělo by se uvažovat o změně alespoň pro naši extraligu."

Sparta podává oficiální protest

Pravidla pro extraligu jsou upravena správně, bohužel ne všichni sudí se v nich zjevně orientují. Sparťané nakonec zareagovali a dodatečně podali protest.

"Jednalo se o naprosto skandální neznalost pravidel. Sparta kvůli tomu přišla o možný zisk bodu," čertí se sportovní manažer Sparty Patrik Martinec.

"Podáme oficiální protest a budeme požadovat tvrdé potrestání rozhodčích, kteří svou zásadní chybou ovlivnili výsledek důležitého extraligového zápasu," dodává Martinec.

Chybu už uznala i komise rozhodčích

Že rozhodčí chybovali ve čtvrtek přiznala také komise rozhodčích. "Pravidla hokeje stanoví, že při hře nelze uznat gól v případě, že branková konstrukce není ve správném postavení. Při trestném střílení pravidla připouštějí uznání gólu v případě, ze puk vnikne do branky, která není ve správném postavení následkem zákroku brankáře," uvedl její předseda Pavel Halas.

Také podle něj neměl rozhodčí spornou situaci vůbec konzultovat s kolegou u videa.

VIDEO sporné situace naleznete ZDE! (V sestřihu zápasu ve spodní části článku)

Oficiální vyjádření HC Sparta Praha

Oficiální vyjádření Patrika Martince, sportovního manažera HC Sparta Praha: „Jsme přesvědčeni, že oba hlavní rozhodčí i videorozhodčí jednoznačně chybovali. Sparta tak přišla o možný zisk dalšího bodu. Ještě na ledě jsme reklamovali, že branka měla být uznána. Rozhodčí nás ovšem přesvědčovali o opaku a argumentovali zcela chybným výkladem pravidel. Chápu, že v tak rychlém sportu jako je hokej, se vloudí při verdiktech rozhodčích chyba. Co se ale stalo v Třinci, to je naprosto skandální neznalost pravidel. Podáme oficiální protest a budeme požadovat tvrdé potrestání rozhodčích, kteří svou zásadní chybou ovlivnili výsledek důležitého extraligového zápasu. Jsem rád za naše hráče i realizační tým, že dokázali nereagovat v přílišných emocích a nekomentovat toto zásadní selhání rozhodčích v den utkání.“

 

Právě se děje

před 8 hodinami

Hokejisty USA povede na MS v Rize kouč Capuano z Ottawy

Hokejisty Spojených států amerických povede na mistrovství světa v Rize Jack Capuano. Bývalý hlavní kouč New York Islanders je od roku 2019 asistentem v Ottawě.

Čtyřiapadesátiletý Capuano bude působit u americké seniorské reprezentace potřetí a poprvé jako hlavní trenér. V roce 2017 byl asistentem na mistrovství světa a o rok dřív na Světovém poháru.

Další zprávy