Bizarní nájezd baví celou extraligu. Všechno bylo podle pravidel, tvrdí sudí

ČTK ČTK
29. 9. 2020 12:58
Emoce a spoustu vášnivých diskuzí vyvolal hodně kuriózní gól, jímž se v nedělním utkání hokejové extraligy na ledě Hradce Králové prosadil při rozhodujících nájezdech liberecký Dávid Gríger.

Podle předsedy komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Vladimíra Šindlera ale sudí na ledě rozhodli správně, když branku slovenského útočníka uznali jako platnou.

Souboj 4. kola, který svedl dohromady dva do té doby neporažené celky, musely při remízovém stavu 3:3 po 65 minutách rozhodnout až nájezdy. Ve druhé sérii Grígerův pokus vyrazil brankář Marek Mazanec vyrážečkou do vzduchu před sebe, puk ale následně dopadl na hranu a po odrazu o led se doklouzal za brankovou čáru vedle nohy nic netušícího gólmana Východočechů. "Já viděl rozhodčího, jak roztáhl ruce, tím pro mě nájezd skončil. A najednou byl uznaný gól…," divil se potom Mazanec.

Právě to také reklamoval ihned u rozhodčích společně s kapitánem týmu Mountfieldu Radkem Smoleňákem. Objasnění celé situace požadovala rovněž střídačka domácích v čele s koučem Vladimírem Růžičkou, jemuž vše shodou okolností vysvětloval jako první z dvojice hlavních sudích jeho bývalý svěřenec ze Slavie Tomáš Micka. Poté, co se v nájezdech pokračovalo, domácí je vyhráli, přestože z Grígerovy hole inkasovali jako první.

A Šindler potvrdil, že vše proběhlo, jak mělo. "Branka byla uznána správně, neboť kotouč se po dopadu na ledovou plochu a následném odrazu dostal celým objemem za brankovou čáru. Skutečnost, že se po zákroku brankáře zprvu pohyboval zpět, nehraje roli, neboť se tak stalo bez přičinění hráče, který nájezd prováděl. Dráha kotouče, jakkoli neobvyklá, nepředvídatelná a kuriózní, nebyla v rozporu s pravidly," uvedl Šindler.

Připustil ale zároveň, že prvotní Mickova signalizace rozpažením rukou, které signalizuje, že gól nepadl, byla předčasná. "Na výsledné rozhodnutí ani regulérnost branky však neměla vliv. Pouze pokud by byla doprovázena písknutím, znamenalo by to, že samostatný nájezd byl ukončen a branka by nemohla být uznána. Na rozhodčí apelujeme, aby s rozhodnutím vyčkali, až je trestné střílení opravdu ukončeno," doplnil Šindler.

"Podle nepsaného pravidla nemají píšťalku v podobných případech používat vůbec, protože nelze vyloučit, že kotouč se za brankovou čáru dokutálí se zpožděním například z brankářovy výstroje," doplnil Šindler.

V zásadě platí, že trestné střílení je ukončeno tehdy, jestliže puk překročí brankovou čáru, hráč či brankář při něm poruší pravidla, kotouč je v klidu na ledové ploše nebo pod kontrolou brankáře, případně pokud zapíská rozhodčí.

 

Právě se děje

před 57 minutami

Hlavní líčení v brněnské korupční kauze Stoka bude pokračovat až příští rok

Krajský soud v Brně bude v hlavním líčení sledovaného případu obžaloby z korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauze Stoka, pokračovat v roce 2021. Listopadové i prosincové termíny soud odvolal. Vyplývá to z justiční databáze.

V kauze je obžalováno 11 lidí a dvě firmy včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly. Právě ten byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek správy nemovitostí městské části Brno-střed a 27 zakázek v městské části Brno-střed, kdy výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun. Švachula vinu popřel.

Hlavní líčení začalo 21. září, pokračovalo další dva jednací dny, následující dva jednací dny byly 6. a 7. října. Soud během těchto pěti dní vyslechl obžalované. Na listopad a prosinec bylo původně nařízeno ještě dalších zhruba 15 jednacích dní, soud je ale všechny postupně odvolal. První nezrušený termín je nyní vypsán na 5. ledna, jde o třídenní blok, poslední termín je zatím 18. března.

Zdroj: ČTK
Další zprávy