Nové pravidlo FIFA o ofsajdu. Ožil i případ skandálního gólu

Světový fotbal od 1. července změnil dvě pravidla. Zpřesnil se výklad aktivní ofsajdové pozice. A ustanovilo se, že neplatí gól z míče rozhodčího.
Zápas Nordsjaelland-Doněck, v čase 0:30 začíná akce, která skončila skandálním gólem | Video: Sport

Praha - Představte si, že sudí nařídí míč rozhodčího. Vhodí balon na zem, jeden z hráčů do něj kopne - a míč se zatřepetá v síti. Před 1. červencem by to byl platný gól, teď už ne.

Něco částečně podobného se stalo na podzim v Lize mistrů. Vzpomínáte, jak jeden hráč Šachtaru Doněck vracel z rozehry v podobě míče rozhodčího balon domácímu Nordsjaellandu, ale jeho spoluhráč Luiz Adriano se k úžasu všech právě toho rozehraného balonu chopil a dal gól, za který mu pak všichni nadávali? (více zde, video situace i v tomto článku)

Tak tenhle gól by bohužel platil i podle nových pravidel, protože druhý dotyk od druhého hráče už celou věc posouvá jinam, ale pro částečnou ilustraci novinky nám ta situace může pomoci.

Mrtvý ofsajd se bude víc pouštět

Ale pojďme pěkně po pořádku. FIFA totiž zavedla od 1. července celosvětově, tedy i v Česku, hned dvě změny pravidel, o nichž stojí za to hovořit.

„Jedna změna hovoří o novém upřesnění výkladu aktivní ofsajdové pozice, druhá o tom, že nelze dosáhnout branky z míče rozhodčího,“ vysvětluje Jiří Kureš, předseda Pravidlové komise Fotbalové asociace ČR.

Začněme tedy u ofsajdu. Nová úprava se týká hráče, který se před brankou soupeře pohybuje v tzv. ofsajdovém postavení (na útočné polovině je brankové čáře blíž než předposlední hráč soupeře a zároveň blíž než míč), ale nesměřuje na něj přihrávka a nehraje tedy právě s míčem.

Pravidlo o ofsajdu je porušeno tehdy, když rozhodčí usoudí, že je tento hráč navzdory tomu aktivně zapojen do hry. Například tak, že brání brankáři ve výhledu, brání protihráčům ve volném pohybu nebo jinak těží ze svého postavení.

Nové pravidlo zúží zónu kontaktu

A právě ve výkladu toho, kdy je „aktivně zapojen“ dochází k oné změně. Dosud platilo, že se takovému hráči ofsajd pískal tehdy, kdy mohl soupeři bránit v pohybu v pozici do dvou metrů od míče.

„Nyní se pravidlo vykládá výhodněji pro takového útočícího hráče. Ta zóna, kdy se píská ofsajd, se zmenšuje na půl metru, maximálně metr od míče. V pravidlech se teď píše, že aktivní je hráč v ofsajdové pozici tehdy, kdy protihráče omezuje v možnosti hrát, a to v takové vzdálenosti, z níž může svést souboj o míč,“ vysvětluje Kureš.

Přímo z míče rozhodčího už gól nedáte

Druhá změna se týká tzv. míče rozhodčího. To je způsob navázání hry, který se nařizuje například poté, kdy ani jeden ze soupeřů neučiní přestupek, ale přesto je zapotřebí hru přerušit. Například když rozhodčí zapíská z toho důvodu, že je některý z fotbalistů zraněn, nebo když se na ploše ocitnou dva balony.

Pak následuje míč rozhodčího, kdy sudí vhodí balon mezi dva protihráče, trochu ta situace připomíná hokejové buly.

„Ta pravidlová novinka spočívá v tom, že z takového rozehrání, tedy z míče rozhodčího, nemůže přímo padnout gól,“ vysvětluje Kureš.

To znamená, že kdyby poté, co sudí vypustil míč z rukou, jeden z hráčů ho zasáhl a poslal přímo do  soupeřovy sítě, nebyla by branka uznána.

Adrianův unfair gól by platil i teď

Jak už jsme zmínili, situace částečně podobná této situaci nastala na podzim v Lize mistrů. Nordsjaelland hostil Šachtar Doněck a sudí Gautier přerušoval hru právě kvůli potřebě lékařského ošetření jednoho z fotbalistů.

Následně nařídil míč rozhodčího a brazilský hráč Šachtaru Willan signalizoval hráčům domácího týmu, který měl před přerušením míč ve své moci, že jim ho vrátí.

Což také udělal a kopnul ho na polovinu dánského celku. Všichni počítali s tím, že tam se ho ujmou hráči Nordsjaellandu a zahájí novou akci. Jenže takto rozehraného míče se překvapivě chopil Willanův brazilský spoluhráč Luiz Adriano. A ke zděšení všech vzápětí vstřelil branku, za kterou mu však všichni spílali.

Tento gól by ovšem platil i podle nových, upravených pravidel. Branka by neplatila jen tehdy, kdyby jí docílil Willian přímo z rozehrání míče rozhodčího. Luiz Adriano už připojil druhý dotek míče, a proto ani stará, ani inovovaná pravidla fotbalu neuznání takto dosažené branky neumožňují.

Brazilec totiž neporušil pravidla hry, ale „jen“ pravidla fair play.

Facebooková stránka autora: Luděk Mádl - Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

Porota shledala expolicistu Chauvina vinným ve všech třech bodech žaloby v případě vraždy a zabití Afroameričana Floyda. Verdikt přečetl soudce

Floyd zemřel loni v květnu poté, co mu běloch Chauvin devět a půl minuty klečel na krku, i když si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat. Případ vyvolal celosvětové protesty proti rasismu, násilí a debatu o rasismu a postupech policie v USA.

Zdroj: ČTK
před 3 hodinami

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzval ruského prezidenta Putina, aby přijel na východní Ukrajinu a projednal s ním snížení napětí

Zdroj: ČTK
Další zprávy