Liverpool po 16 letech vyhrál Anglický pohár, dramatický rozstřel rozhodl Tsimikas

ČTK ČTK
14. 5. 2022 20:58
Fotbalisté Liverpoolu po 16 letech ovládli Anglický pohár. Po remíze 0:0 udolali Chelsea ve finále ve Wembley v penaltovém rozstřelu 6:5, v sedmé sérii rozhodl obránce Kostas Tsimikas. "Reds" získali druhou trofej v sezoně, v únoru porazili stejného soupeře rovněž po pokutových kopech ve finále Ligového poháru.
Hráči Liverpoolu se radují ze zisku poháru
Hráči Liverpoolu se radují ze zisku poháru | Foto: Reuters

Liverpool ztratil už po půlhodině nejlepšího střelce Salaha, který musel se zraněním vystřídat. Velké šance ale přišly až po změně stran. Nejprve Alonsův přímý kop z úhlu skončil na břevně a v závěru normální hrací doby trefili tyč i na druhé straně Díaz s Robertsonem.

Branku nepřineslo ani prodloužení, a tak i čtvrtý vzájemný duel v sezoně skončil remízou. Trenér Chelsea Tuchel tentokrát nevystřídal před rozstřelem stejně jako v Ligovém poháru gólmana Mendyho za náhradníka Arrizabalagu. Jiný muž stál i v brance Liverpoolu, místo Kellehera tentokrát odchytala souboj o trofej jednička Alisson.

Jako první minul ve druhé sérii Azpilicueta, jehož pokus skončil na tyči, a tak mohl za stavu 4:3 rozhodnout Mané. Senegalský kanonýr úspěšně zakončil rozstřel ve finále afrického Poháru národů i v play off o postup na mistrovství světa proti Egyptu, na svého reprezentačního kolegu Mendyho ale nevyzrál. Fatální tak bylo až Mountovo selhání v sedmé sérii, po kterém se Tsimikas nezmýlil.

"Blues" prohráli třetí finále FA Cupu v řadě, loni nestačili na Leicester a předloni na Arsenal. Liverpool ovládl oba anglické poháry v jedné sezoně poprvé od ročníku 2000/01, kdy u toho byla i česká dvojice Vladimír Šmicer, Patrik Berger. Jürgen Klopp zkompletoval svou "ostrovní" sbírku trofejí a jako druhý trenér v historii po legendárním Alexi Fergusonovi vyhrál s jedním klubem Anglický pohár, Ligový pohár, Premier League i Ligu mistrů.

Finále fotbalového Anglického poháru v Londýně:

Chelsea - Liverpool 0:0 po prodl., 5:6 na pen.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 6 hodinami

MOV definitivně potvrdil, že biatlonistky dostanou bronz za štafetu v Soči 2014

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) definitivně potvrdil, že biatlonistky Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková dostanou po diskvalifikaci Ruska za doping dodatečně bronz ze štafety na ZOH v Soči 2014. Češky skončily v závodě při vítězství Ukrajiny čtvrté, na druhou pozici místo Rusek se posunou původně třetí Norky.

"Dnes jsme po dlouhém očekávání obdrželi dopis od Mezinárodního olympijského výboru, který potvrzuje, že české biatlonistky jsou třetí ve štafetě na hrách v Soči," uvedl v tiskové zprávě Českého olympijského výboru jeho sportovní ředitel Martin Doktor.

MOV o diskvalifikaci ruských biatlonistek ze štafety na 4×6 km rozhodl už v listopadu roku 2017, tehdy kvůli dopingu Jany Romanovové a Olgy Viluchinové. Ty se proti diskvalifikaci a doživotnímu distanci odvolaly ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, jenž v září roku 2020 rozhodl v jejich prospěch, neboť o jejich zapojení do státem organizovaného dopingu nebyl dostatek důkazů. S odvoláním však neuspěla další členka štafety Olga Zajcevová, a proto dnes MOV změnu pořadí závodu definitivně potvrdil.

Zdroj: ČTK
Další zprávy